Datum en tijd: 14 juni 2022 | 20.00 – 21.30 uur
Doelgroep: 
dit webinar is bedoeld voor alle zorgprofessionals die in aanraking komen met vluchtelingen door oorlogsgeweld en op zoek zijn naar praktische handvatten om PTSS snel te herkennen en adequaat te handelen.
Accreditatie: aangevraagd bij ABAN (zie hier een lijst met aangesloten beroepsverenigingen), V&VN, NVVPO, VSR en LVPOH-GGZ voor 1,5 nascholingsuren.
Kosten: 
gratis! Dit webinar wordt u aangeboden door Prelum | Medische media en nascholing

Heeft u ze ook wel eens in de spreekkamer, iemand die asielzoeker is, die alles heeft moeten achterlaten, zijn land, zijn thuis, zijn taal, zijn ‘normaal’, misschien is hij/zij familie of vrienden kwijtgeraakt? Patiënten die onvoorstelbare dingen hebben meegemaakt en moeite hebben zich hierover te uiten. Wat betekent het als ze iedere week komen vertellen dat ze heel veel pijn hebben of als ze alleen vriendelijk glimlachen als u een uitleg heeft gegeven?

In dit webinar geeft drs. Annemieke Wiersema-Ouwehand (GZ-psycholoog en psychotraumatherapeut) praktische informatie over vluchtelingen en PTSS, zodat u een leidraad in handen heeft voor het omgaan met vluchtelingen en wanneer deze patiënten met psychische klachten verwezen moeten worden en naar wie. Met voorbeelden uit de behandelpraktijk van een psychotraumatherapeut.

Over de spreker
Annemieke Wiersema-Ouwehand heeft zich binnen haar werk als psycholoog gespecialiseerd in de behandeling van PTSS. Dat werk doet ze de laatste 20 jaar als vrijgevestigde GZ-psycholoog en psychotraumatherapeut. Daarvóór heeft ze diverse werkgevers gehad, waaronder de Landmacht en GGZ Drenthe. Sinds 2018 is ze naast haar werk begonnen met het ontwikkelen en geven van diverse cursussen over PTSS voor het personeel van het UMCG en het WZA.

Leerdoelen
Na afloop van dit webinar:

  • Beschikt u over praktische informatie over hoe met vluchtelingen en hun klachten om te gaan;
  • Weet u wat PTSS (Posttraumatische stress-stoornis) precies is;
  • Weet u op welke manieren PTSS zich kan uiten;
  • Weet u welke vragen te stellen en op welke manier;
  • Kent u de belangrijkste behandelingen en verwijsmogelijkheden.

Dit webinar wordt u gratis aangeboden door Prelum | Medische media en nascholing, omdat wij het belangrijk vinden dat alle zorgprofessionals PTSS bij vluchtelingen (o.a. als gevolg van de oorlog in Oekraïne) snel en goed kunnen herkennen en daar adequaat op kunnen halen en/of doorverwijzen. 

BACK