Prelum wil de zorgprofessional helpen tijdens de coronacrisis. Hiervoor hebben we het project Prelum Steunt opgestart. Via deze website stellen wij een kennisbank, blog én webinaromgeving gratis ter beschikking. Doorlopend vind je hier wetenschappelijke en nuttige informatie, die je direct kunt toepassen tijdens je werkzaamheden. Tevens organiseren we webinars en podcasts, en delen onze auteurs hun ervaringen. Zo proberen we de zorgprofessional in deze tijd zo goed mogelijk te ondersteunen.

Webinars

Meld je hier aan voor live webinars of om reeds uitgezonden webinars on demand terug te kijken. Deze pagina zal voortdurend geüpdatet worden met nieuwe webinars.

Heb je zelf een bijdrage of een suggestie? Neem dan contact met ons op via prelumsteunt@prelum.nl.

KNGF-Standpunt Fysiotherapie bij patiënten met COVID-19

Webinar van woensdag 30 april 2020

Op donderdag 30 april van 20.00 tot 21.30 uur organiseert het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), in samenwerking met Prelum Steunt, een webinar over het KNGF-Standpunt Fysiotherapie bij patiënten met COVID-19, versie 1.0. Dit KNGF-Standpunt is ontwikkeld met experts uit het veld en geeft aanbevelingen over fysiotherapeutisch handelen bij patiënten met COVID-19. De aanbevelingen focussen zich op patiënten na ziekenhuisontslag en patiënten die COVID-19 thuis hebben doorgemaakt. Sprekers Erik Hulzebos, Anne-Loes van der Valk en Ellen Toet vertellen meer over de impact van COVID-19 op het fysiek functioneren en de rol van de fysiotherapeut in het herstel.

Circa 2500 fysiotherapeuten zagen dit webinar live.

(Digitaal) samenwerken is de zorg van ons allemaal! (Prelum & OZOverbindzorg)

Webinar van woensdag 29 april 2020

Als zorgprofessional wil je iedere patiënt de best mogelijke zorg bieden. Om dat te realiseren, is efficiënte samenwerking met andere partijen noodzakelijk; van collega-zorgverleners tot mantelzorgers. Makkelijker gezegd dan gedaan, zeker nu. OZOverbindzorg heeft een slimme oplossing bedacht: een communicatieplatform waarin de patiënt centraal staat en samenwerking tussen alle betrokkenen veel makkelijker wordt, waardoor iedereen te allen tijde op de hoogte is van de actuele situatie. In samenwerking met Prelum organiseren zij hierover op woensdagavond 29 april om 20.30 uur een webinar.

Dit webinar werd live bijgewoond door 452 zorgprofessionals. Download hier de presentatie (pdf).

Online werken voor zorgprofessionals (met name ggz) (PsyXpert & eHealthspecialists)

Webinar on demand

Dr. Tim Wind (klinisch psycholoog), Bram van der Boom (psychiater) en Bart Vemer (GZ-psycholoog) vormen samen eHealthspecialists. In samenwerking met prof. dr. Heleen Riper en PsyXpert geven zij een gratis webinar over online behandelen. Zij vertellen hierin over de voordelen van online behandelen en ontkrachten mythes, bijvoorbeeld dat e-health niet evidence-based zou zijn of geen therapeutische relatie tot stand brengt. Daarnaast bespreken zij hoe je online EMDR, schematherapie en groepstherapie geeft, en wat een beveiligd programma is om te behandelen via video. Ook delen zij hun ervaringen uit de dagelijkse praktijk.

Zo gaan we om met COVID-19 in de medische kliniek (NTVT)

Webinar van vrijdag 17 april 2020

Hoe besmettelijk is het SARS-CoV-2-virus, wat komt er kijken bij zorg op de IC en wat zijn voorzorgsmaatregelen voor polikliniek, operaties en mondzorg? In dit webinar bespreekt anesthesioloog-pijnspecialist Cees-Jan Oostwouder o.a. de pathofysiologie van COVID-19, de situatie op IC-afdelingen en de implicaties voor mondzorgpraktijken. Moderator is dr. Casper P. Bots, tandarts-epidemioloog en hoofdredacteur van het NTVT.

Dit webinar werd live bijgewoond door ruim 2700 mondzorgverleners en andere zorgprofessionals.

Zorg voor patiënten? Zorg voor jezelf! (Prelum & Vereniging Arts en Leefstijl)

Webinar van woensdag 15 april 2020

Als zorgprofessional maak je momenteel drukke en spannende tijden mee. Je eerste prioriteit is natuurlijk de zorg voor je patiënten. Maar zeker zo belangrijk is hoe jij voor jezelf zorgt. In dit webinar legt huisarts Karel Bos (Vereniging Arts en Leefstijl) uit waarom een gezonde leefstijl juist nu essentieel is voor de vitaliteit en weerstand, fysiek én mentaal, van jou en je patiënten.

Dit webinar werd live bijgewoond door 2092 zorgprofessionals. Klik hier om de presentatie (pdf) te downloaden. De antwoorden op de vragen uit de Q&A die niet tijdens het webinar zelf aan bod konden komen, zijn hier te vinden.

Patiënt met corona aan de telefoon, wat nu? (NTVT)

Webinar van vrijdag 3 april 2020

Tandartspraktijken blijven voorlopig alleen open voor spoedgevallen. Door de toename van het aantal besmettingen met COVID-19 is echter ook de kans groter dat de patiënt die acute tandheelkundige zorg nodig heeft, met het virus besmet is. In dit webinar wordt besproken hoe mondzorgverleners optimaal en verantwoord zorg kunnen dragen voor deze patiënten. Tandarts-implantoloog Tristan Staas en Stan Banus geven o.a. uitleg over de Coronacentra voor Acute Mondzorg (CAM). Het webinar wordt gemodereerd door dr. Casper P. Bots, tandarts-epidemioloog en hoofdredacteur van het NTVT.

Dit webinar werd live bijgewoond door ruim 2600 mondzorgverleners.

Spoedbehandeling in tijden van corona (NTVT)

Webinar van vrijdag 27 maart 2020

In dit webinar gaat tandarts-endodontoloog dr. Joerd van der Meer in op spoedeisende behandelingen in deze periode waarin de meeste tandartspraktijken de deuren moeten sluiten. Eerst wordt stilgestaan bij de huidige regels en voorschriften vanuit de overheid en beroepsverenigingen. Daarna wordt besproken hoe te handelen bij spoedgevallen. Ook is er specifiek aandacht voor o.a. effectieve pijnstilling, antibioticagebruik en het snel en effectief stellen van de juiste diagnose. Moderator is dr. Casper P. Bots, tandarts-epidemioloog en hoofdredacteur van het NTVT.

Dit webinar werd live bijgewoond door meer dan 2500 mondzorgverleners.

BACK