Prelum, Amigoal en Neo-Software creëren gratis digitale leeromgeving voor Suriname voor verbetering medische zorg

Prelum, uitgeefhuis van medische media en nascholing, gaat een langdurige samenwerking aan met Stichting Amigoal en Neo-Software voor betere zorgbijscholing in Suriname. In tijden van corona is duidelijk geworden dat kennis cruciaal is voor een goed draaiend zorgstelsel. “Veel professionals staan nu al te popelen om ermee te werken.”

In Suriname is het code zwart. Covid-19 heeft het land hard getroffen. Dagelijks komen er 300 besmettingen bij (in verhouding tot het aantal inwoners is dat drie keer meer dan in Nederland op het hoogtepunt van de pandemie) en de nieuwe, besmettelijkere Manaus-variant krijgt steeds meer de overhand. Maar mensen, middelen en materialen om het virus te bestrijden zijn er onvoldoende. Veel leed zou daarnaast voorkomen kunnen worden als er meer goed opgeleide zorgprofessionals zouden zijn. Prelum draagt een steentje bij door samen met partners een gratis digitale leeromgeving te creëren zodat zorgmedewerkers zich op dit gebied kunnen bijscholen.

Er wordt gestart met de eerstelijnszorg. “We geven de Surinaamse zorgprofessionals de beschikking over het nascholingsplatform zoals wij dat ook in Nederland aanbieden”, verklaart André Matera, algemeen directeur van Prelum. “Dit zal later uitgebreid worden naar andere doelgroepen binnen de zorg.” Hiervoor wordt samengewerkt met Stichting Amigoal, die actief is in Suriname en de Caraïben, en Neo-Software, de aanbieder van de digitale leeromgeving.

Enthousiaste reacties
“Veel professionals in Suriname staan nu al te popelen om met het nascholingsplatform van Prelum en Neo-Software te werken”, vertelt Marianne de Jong, oud-intensive care professional en oprichter van Stichting Amigoal, vanuit Suriname. “Zoiets was eerder voor hen totaal niet bereikbaar door de kosten die het met zich meebrengt.” Het Surinaamse huisartseninstituut Hisuri staat volledig achter het project en ook vanuit het ministerie is interesse getoond om, zodra het aantal coronabesmettingen gedaald is, samen met ondersteuning van de partners een BIG-register te ontwikkelen.

Gebrek aan nascholing
De Jong is een aantal weken geleden naar Paramaribo gevlogen om daar te helpen op de intensive care. “De situatie hier is schrijnend.” In Nederland hebben alle zorgprofessionals een nascholingsverplichting, maar dit bestaat niet in Suriname. “Met een digitale leeromgeving geef je een eerste zetje in de goede richting, omdat het overal en laagdrempelig bereikbaar is en je op een gestructureerde manier kunt bijhouden wat de zorgprofessionals leren.”

Toekomstige samenwerking
De coronacrisis is voor veel landen een zorgstelselproef geweest. Bij een aantal zijn structurele problemen aan het licht gekomen. Dit geldt ook voor Suriname, wat betekent dat de problemen ook na de coronacrisis nog zullen spelen. “Het belangrijkste is om dit momentum door te pakken en vast te houden aan de goede communicatie tussen Suriname en Nederland”, zegt De Jong. Daarom willen Prelum, Amigoal en Neo-Software ook in de toekomst blijven samenwerken aan een betere, toekomstbestendige gezondheidszorg in Suriname door middel van bijscholing. “Hiermee kunnen we een structurele verandering bewerkstelligen, los van Covid-19.”

De partijen zijn hiervoor niet per se opzoek naar donaties, maar juist naar kennispartners. “Suriname is toch een heel ander land met een hele andere bevolking en een hele andere verdeling van ziektebeelden”, verklaart Matera. “Waar wij in Nederland kanker als groot probleem zien, is dat in Suriname infectieziektes van de longen en leefstijl.” Dit moet uiteindelijk terugkomen in het bijscholingsplatform. “Zo wordt het geen aftreksel van wat we in Nederland doen, maar kunnen we het over de jaren heen laten groeien naar iets dat écht voor Suriname gemaakt is. Op deze manier spelen we in op de behoeften van de Surinaamse zorgprofessionals, in plaats van dat wij opleggen wat zij uit Nederland denken dat goed voor hen is.”

Amigoal
Amigoal is een jaar geleden opgericht door Marianne de Jong en richt zich op het creëren van een gezonde toekomst voor de (ei)landen onder de (voormalige) paraplu van het Nederlands Koninkrijk. Hiervoor ging De Jong echter al meerdere keren per jaar naar de Nederlandse Antillen om steun te bieden aan de bevolking. Door middel van verschillende projecten wil de stichting bijdragen aan de gezondheid en het welzijn van de inwoners. Sport, gezondheid en onderwijs staan daarbij centraal.

Prelum
In nauwe samenwerking met onder andere medisch specialisten, huisartsen en tandartsen bedenkt, ontwikkelt, vervaardigt en verkoopt Prelum diverse informatie- en nascholingsproducten. Van boeken, congressen en tijdschriften tot websites en applicaties. Prelum ontwikkelt uitsluitend vanuit een onafhankelijk, wetenschappelijk perspectief. Dit betekent dat de inhoud van de uitgaven in eerste instantie wordt bepaald en bewaakt door wetenschappers en artsen.

Neo-Software
Met een team van deskundige ontwikkelaars begeeft Neo-Software zich al jaren op het gebied van digitale leeroplossingen. Naast een leerplatform met apps en toetsenbank, richt het bedrijf zich ook op deskundigheidsbevordering en het vinden van werkoplossingen vanuit de veronderstelling dat leren en werken hand in hand gaan en dat daarmee de leeroplossingen onlosmakelijk aan elkaar verbonden moeten zijn. Dit alles wordt ondersteund door onderwijskundige expertise.

BACK