“De remedie is in deze crisis veel erger dan de kwaal”

Recessie, werkloosheid, een ‘Big Brother state’ en wellicht zelfs oorlog. Volgens prof. dr. Mattias Desmet, hoogleraar klinische psychologie aan de Universiteit Gent, zal de crisis een wezenlijk effect hebben op de structuur van onze maatschappij. Desmet is voor aankomende september-editie van PsyXpert geïnterviewd door redactielid Nelleke Nicolai, psychiater n.p. en psychotherapeut. In deze preview bespreekt zij met hem de huidige situatie, en zijn kijk op de gevolgen van de coronacrisis op onze samenleving.

“Ik meen nog altijd […], dat de remedie veel erger is dan de kwaal, in deze crisis.”

In het fragment noemt Desmet de coronacrisis een systemische crisis: een crisis op alle niveaus. Recessie, werkloosheid, een ‘Big Brother state’, en wellicht daarna oorlog als een soort agressieve uitlaatklep. Hij voorspelt dat een groot deel van de mensen niet meer op gang zal komen. Met Nicolai spreekt hij over psychische gevolgen als angst, vermijdingsgedrag, depressiviteit en burn-out.

“De tendens naar een totalitaire staat gaat onstopbaar zijn.”

Iedere editie van PsyXpert bevat een groot interview met een toonaangevende expert uit binnen- of buitenland op het terrein van psychotherapie. Het volledige interview met Mattias Desmet verschijnt – alleen voor abonnees – in september in het tijdschrift en op de website van PsyXpert.

Prof. dr. Mattias Desmet is hoogleraar psychologie aan de universiteit van Gent, vakgroep Psychoanalyse. Desmet publiceerde veel over psychometrisch onderzoek, obsessief-compulsieve stoornissen, alexithymie, uitkomstverschillen tussen kortdurende vormen van psychotherapie en cognitieve therapie bij depressie.

Nelleke Nicolai is psychiater n.p. en psychotherapeut, redactielid van PsyXpert, en onder andere supervisor bij de Nederlandse Vereniging voor Psychoanalytische Psychotherapie.

BACK