Leefstijl

Prelum heeft brede aandacht voor het thema leefstijlgeneeskunde. Een gezonde leefstijl kan niet alleen worden ingezet ter preventie, maar ook als behandeling van veelvoorkomende aandoeningen. Maar wat is nou écht gezond? Het is belangrijk om je patiënten objectieve en begrijpelijke informatie te bieden over de invloed van leefstijl op hun gezondheid. Prelum biedt onafhankelijke, geaccrediteerde en praktijkgerichte nascholing die voorziet in deze behoefte.

Webinars

Meld je hier aan voor onze live webinars over leefstijlgerelateerde thema’s en onderwerpen. Deze pagina zal voortdurend geüpdatet worden met aankondigingen van nieuwe webinars.

Onderaan de pagina vind je het webinar ‘Zorg voor patiënten? Zorg voor jezelf!’, dat je gratis kunt terugkijken. De andere webinars zijn uitsluitend live te volgen, en worden dus niet na afloop on demand aangeboden.

Heb je zelf een bijdrage of een suggestie? Neem dan contact met ons op via leefstijl@prelum.nl.

Leefstijl in de huisartsenpraktijk: wat kan de GGZ leren?

Webinar van dinsdag 26 januari (19.00 – 20.30 uur)

Weten is één, maar gezonder leven: hoe doe je dat in de praktijk? Je patiënten alleen adviseren over minder eten en meer bewegen volstaat niet. De ervaring in de huisartsenpraktijk leert ons bijvoorbeeld dat de huisarts en de POH het niet alleen voor elkaar krijgen. Samenwerking in de wijk tussen de bewoners, het sociaal domein en de eerste en tweede lijn lijkt een veelbelovende oplossing.

Tijdens dit webinar zullen huisartsen Francoise Langens en Tamara de Weijer u alles over dit onderwerp vertellen en u voorzien van praktische handvatten voor in de praktijk. Psychiater prof.dr. Peter van Harten neemt de rol van moderator voor zijn rekening en vertaalt de geleerde lessen binnen de huisartsenpraktijk naar de praktijk van de GGZ.

Na afloop van dit webinar:

  • kun je klinische relevante leefstijlinterventies toepassen zowel in de huisartsenpraktijk als in de GGZ-instelling bij de psychiatrische patiënt;
  • ben je je bewust dat een gezonde leefstijl vaak leidt tot minder gebruik van medicatie en dat dit weer ten goede komt aan gezonde leefstijl;
  • kun je werken met de nieuwe definitie van gezondheid volgens het model van de positieve gezondheid en ben je bekend met het Leefstijlroer;
  • ben je op de hoogte van de samenwerkingsmogelijkheden rondom leefstijl;
  • weet je waar je up-to-date, wetenschappelijk onderbouwde informatie kunt vinden over leefstijlinterventies betreffende voeding, beweging, stoppen met roken, alcohol, slapen en ontspanning.

Kosten deelname live webinar
€ 75,- voor niet-abonnees
€ 50,- voor abonnees en lezers van (1 van de titels van) Prelum of leden van Vereniging Arts & Leefstijl

Accreditatie
Geaccrediteerd door: NVvP (2), VSR (2), FGzPt (1), ABC1 (2), V&VN (2), KNMP (1,5) en NVvPO (2).
Aangevraagd bij: NIP, FGzPT, VVGN, LV POH-GGZ

Alleen live deelname aan dit webinar is mogelijk. Het webinar is niet achteraf terug te kijken.

De aanzet tot beweging: van ‘moetivatie’ naar motivatie

Webinar van dinsdag 9 februari (19.00 – 20.30 uur)

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen zin krijgen om te bewegen en de zin van inzien? In deze lezing illustreert professor Filip Boen, sport- en bewegingspsycholoog aan de KU Leuven, de drie belangrijkste motivationele principes om zelf meer fysiek actief te worden, of anderen daarbij te steunen. Hij vertrekt hierbij vanuit theoretische modellen (de zelfdeterminatietheorie, de social cure en nudging) en vertaalt ze naar handige handvaten om in de praktijk mee aan de slag te gaan.

Psychiater prof. dr. Peter van Harten modereert dit webinar en zorgt voor de vertaalslag naar de GGZ.

Na afloop van dit webinar:

  • Begrijp je het belang van voldoende beweging voor de fysieke én mentale gezondheid van patiënten;
  • Kun je jezelf en anderen motiveren tot meer beweging vanuit de drie belangrijkste motivationele principes: zelfdeterminatie, sociale betekenis en nudging;
  • Weet je beter hoe je deze kennis kunt inzetten in de GGZ-praktijk.

Kosten deelname live webinar
€ 75,- voor niet-abonnees
€ 50,- voor abonnees en lezers van (1 van de titels van) Prelum of leden van Vereniging Arts & Leefstijl

Accreditatie
Geaccrediteerd door: NVvP (2), FGzPt (1), VSR (2), ABC1 (1) en NVvPO (2).
Aangevraagd bij: NIP, VVGN, V&VN, NVZA, KNMP, LV POH-GGZ

Alleen live deelname aan dit webinar is mogelijk. Het webinar is niet achteraf terug te kijken.

Zorg voor patiënten? Zorg voor jezelf! (Prelum & Vereniging Arts en Leefstijl)

Webinar van woensdag 15 april 2020

Als zorgprofessional maak je momenteel drukke en spannende tijden mee. Je eerste prioriteit is natuurlijk de zorg voor je patiënten. Maar zeker zo belangrijk is hoe jij voor jezelf zorgt. In dit webinar legt huisarts Karel Bos (Vereniging Arts en Leefstijl) uit waarom een gezonde leefstijl juist nu essentieel is voor de vitaliteit en weerstand, fysiek én mentaal, van jou en je patiënten.

Dit webinar werd live bijgewoond door 2092 zorgprofessionals. Klik hier om de presentatie (pdf) te downloaden. De antwoorden op de vragen uit de Q&A die niet tijdens het webinar zelf aan bod konden komen, zijn hier te vinden.

BACK