Leefstijl

Prelum heeft brede aandacht voor het thema leefstijlgeneeskunde. Een gezonde leefstijl kan niet alleen worden ingezet ter preventie, maar ook als behandeling van veelvoorkomende aandoeningen. Maar wat is nou écht gezond? Het is belangrijk om je patiënten objectieve en begrijpelijke informatie te bieden over de invloed van leefstijl op hun gezondheid. Prelum biedt onafhankelijke, geaccrediteerde en praktijkgerichte nascholing die voorziet in deze behoefte.

Webinars

Meld je hier aan voor onze live webinars over leefstijlgerelateerde thema’s en onderwerpen. Deze pagina zal voortdurend geüpdatet worden met aankondigingen van nieuwe webinars. Wil je op de hoogte worden gehouden? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief!

Onderaan de pagina vind je het webinar ‘Zorg voor patiënten? Zorg voor jezelf!’, dat je gratis kunt terugkijken. De andere webinars zijn uitsluitend live te volgen, en worden dus niet na afloop on demand aangeboden.

Heb je zelf een bijdrage of een suggestie? Neem dan contact met ons op via leefstijl@prelum.nl.

Leefstijl bij angst- en stemmingsstoornissen

Webinar op woensdag 8 december (20.00 – 21.30 uur)

Bij de poliklinieken van GGZ Drenthe heeft bijna de helft van de depressieve en bipolaire patiënten metabool syndroom. Dit betekent: tenminste 3 of meer kenmerken van hypertensie, diabetes mellitus type II, een verstoord lipidenspectrum, verhoogd cholesterol of te grote buikomvang. Overgewicht komt verreweg het meest voor; bij ruim 90% van de patiënten met metabool syndroom. Dat is vaak, zelfs voor de Drentse populatie.

In dit webinar bespreken we de achtergronden van metabole ontregeling bij mensen met stemming -en angstklachten, en wat er uit de literatuur bekend is over leefstijlinterventies bij depressie en bipolaire- en angststoornissen. Vervolgens gaan we in op de eerste pilotresultaten van een intensieve gecombineerde leefstijltraining, die zich primair richt op verbetering van de kwaliteit van leven en niet op afvallen. De training bevat een aantal nieuwe elementen, zoals het actief betrekken van een maatje, gebruik van Fitbit, oefeningen uit de positieve psychologie, het bevorderen van koop- en kookvaardigheden en boosten van zelfwaardering met hulp van COMET. Tenslotte schetsen we de contouren van de gedroomde leefstijl interventie bij patiënten met een stemming- of angststoornis.

Dit webinar wordt verzorgd door leefstijlcoach Nicolette Moes en psychiater Daniëlle Cath.

Kosten deelname live webinar
€ 55,- voor niet-abonnees
€ 35,- voor abonnees en lezers van (1 van de titels van) Prelum of leden van Vereniging Arts & Leefstijl

Accreditatie
Accreditatie is in aanvraag bij ABAN (bekijk hier de lijst met aangesloten beroepsverenigingen), V&VN en VSR.
Andere zorgprofessionals en apothekers ontvangen na afloop op verzoek een certificaat.

Alleen live deelname aan dit webinar is mogelijk. Het webinar is niet achteraf terug te kijken.

Zorg voor patiënten? Zorg voor jezelf! (Prelum & Vereniging Arts en Leefstijl)

Webinar van woensdag 15 april 2020

Als zorgprofessional maak je momenteel drukke en spannende tijden mee. Je eerste prioriteit is natuurlijk de zorg voor je patiënten. Maar zeker zo belangrijk is hoe jij voor jezelf zorgt. In dit webinar legt huisarts Karel Bos (Vereniging Arts en Leefstijl) uit waarom een gezonde leefstijl juist nu essentieel is voor de vitaliteit en weerstand, fysiek én mentaal, van jou en je patiënten.

Dit webinar werd live bijgewoond door 2092 zorgprofessionals. Klik hier om de presentatie (pdf) te downloaden. De antwoorden op de vragen uit de Q&A die niet tijdens het webinar zelf aan bod konden komen, zijn hier te vinden.

BACK